Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο δόγμα της «εσωτερικής υποτίμησης» αλλά και στις δεσμεύσεις όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, φροντίζει με πρόσχημα τη “περισσότερη δημοκρατία” να εκμεταλλευτεί την υπαρκτή κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος και με το νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που προωθεί, να εφαρμόσει μια σειρά από αντεργατικές διατάξεις με στόχο την περαιτέρω απορρύθμιση του μηχανισμού συλλογικών διαπραγματεύσεων, την υποβάθμιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας, με αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις ΣΣΕ καθώς και άλλες αντεργατικές διατάξεις.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται:
• Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, με στόχο την υποβάθμιση του κυριάρχου ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο των σωματείων.
• Η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Με την αιτιολογία των οικονομικών προβλημάτων ή της πτώχευσης ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης, στο νομοσχέδιο θεσπίζεται ρήτρα εξαίρεσης από την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
• Η υπερίσχυση της τοπικής συλλογικής σύμβασης έναντι της εθνικής κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής συλλογικής σύμβασης. Με διάταξη, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά πως: «Η εθνική κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση δεν υπερισχύει αντίστοιχης τοπικής». Η εξαίρεση αυτή αφορά κυρίως σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων όπως είναι οι επιχειρήσεις στην κοινωνική οικονομία, οι ΚΟΙΝΣΕΠ, οι ΜΚΟ .
• Ενισχύονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.
• Ολοκληρώνεται η σύνδεση της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Στόχος η επεκτασιμότητα μιας κλαδικής σύμβασης να καταστεί ανενεργή ή άκυρη, «ανάπτυξη» και ανταγωνιστικότητα εις βάρος του εργατικού κόστους. Επιπλέον, τίθενται πρόσθετα εμπόδια και στη διαδικασία της Διαιτησίας, εφόσον δυσκολεύει την ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων σε αυτήν, μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας πολύ δυσκολότερη την όποια δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
• Προωθείται η μερική απασχόληση Ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας. Με διάταξη για πρώτη φορά σε Δημόσιες Υπηρεσίες θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως.
• Θεσμοθετείται η συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων.
Η εργασία είναι δικαίωμα όλων μας και το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί όπλο των εργαζομένων. Οφείλουμε να είμαστε απέναντί τους και θα είμαστε. Ο μόνος δρόμος για να αντισταθούμε στην «ανάπτυξή» τους και στην υποβάθμιση της ζωής μας είναι η συλλογική πάλη.
Παρά την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας από την ηγεσία της ΓΣΣΕ καλούμε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, φοιτητές και φοιτήτριες, τους άνεργους και τις άνεργες στη ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΉ-ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΉ απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου 2019.