Ο σχεδόν μόνιμα διψήφιος αριθμός ημερήσιων θανάτων και νέων διασωληνώσεων αναδεικνύει τη βαρύτητα της φάσης της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε, ακόμα και σε όποιον θέλει να κλείνει τα μάτια. Ταυτόχρονα δείχνει όμως ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να ανασχέσει το 2ο κύμα.
Οι μαζικοί εργασιακοί χώροι, και κυρίως τα εργοστάσια, όπου συνεχίζουν να συμβαίνουν τα μεγαλύτερα περιστατικά υπερμετάδοσης, λειτουργούν ανεξέλεγκτα, μέχρι να εντοπιστούν δεκάδες κρούσματα για να κλείσουν. Την ίδια ώρα, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έκανε 3(!) ολόκληρους ελέγχους για την επιβολή των μέτρων σε εργασιακούς χώρους (οι χιλιάδες έλεγχοι που επικαλείται ο Βρούτσης αναφέρονται σε γενικούς ελέγχους για την ασφάλεια και την υγεία και όχι σε ελέγχους για την επιβολή των μέτρων προστασίας από τον νέο κορονοϊό, όπου το ΣΕΠΕ δεν έχει καν αρμοδιότητες).
Στα ΜΜΜ δεν χρηματοδοτούνται οχήματα και δρομολόγια, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να μην κοκκινίζει λέγοντας πως πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε ΜΜΜ και συντάξεις.
Ο αρμόδιος υπουργός Α. Καραμανλής κάνει δηλώσεις για το ότι είναι καλύτερο να έχουμε γεμάτα λεωφορεία με καθολική χρήση μάσκας παρά μισοάδεια χωρίς αυτό, την ώρα που ο κόσμος στις συγκοινωνίες όχι απλώς φοράει μάσκες, αλλά κρατάει και την ανάσα του.
Παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των τεστ, η επιθετική ιχνηλάτηση δεν έχει διασφαλιστεί, τα τεστ δεν συνταγογραφούνται και δεν επιτάσσεται ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά διαγνωστικά να θησαυρίζουν. Υπάρχουν πλέον δεκάδες καταγγελίες στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου δεν γίνεται σοβαρή ιχνηλάτηση.
Στα γηροκομεία συνεχίζουν να προκύπτουν νέες μολύνσεις μελών ευπαθών ομάδων, και οι λάσπες του Καρά Τεπέ, όπως και η κατάσταση στις φυλακές, δείχνει την πλήρη αδιαφορία για τις πιο ευάλωτες, συνωστισμένες κοινωνικές ομάδες.
Δάσκαλοι και καθηγητές δεν προσλαμβάνονται, ακόμα και στις περιπτώσεις που στα σχολικά συγκροτήματα υπήρχαν αίθουσες για να καλυφθεί η αύξηση των τμημάτων. Στα δε σχολεία κλείνουν τμήματα και όχι συγκροτήματα, με πιο χαλαρά πρωτόκολλα, για να μην χρεώνονται οι καπιταλιστές ειδικές γονεϊκές άδειες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση απάντησε με κατασταλτικό κρεσέντο στις μαθητικές κινητοποιήσεις, πολιτευτές της αποκάλεσαν τους μαθητές αλητάκια, και 14χρονα διανυκτέρευσαν στη ΓΑΔΑ, ακριβώς επειδή έσπασαν την επικοινωνιακή βιτρίνα κυβέρνησης και ΜΜΕ, ζητώντας σοβαρά μέτρα προστασίας στα σχολεία, μαζί με την εφαρμογή της μάσκας.
Το ΕΣΥ δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά 9 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, ακόμα και οι 50 νέες ΜΕΘ στο Σωτηρία, όσες από αυτές λειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν με μεταφορές προσωπικού. Πολύ περισσότερο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντί να ενισχυθεί υποβαθμίζεται. Οι μάσκες, και δη οι ιατρικού τύπου που είναι πλέον αποδεδειγμένα οι αποτελεσματικότερες, δεν διανέμονται δωρεάν στο γενικό πληθυσμό, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με την επίταξη της εγχώριας παραγωγής.
Ακόμα και σήμερα, για να αποφύγει τις τριβές με την εκκλησία, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο πώς λειτουργούν οι ναοί και στη χρήση μιας λαβίδας για τη θεία κοινωνία, και «σβήνει» το Άγιο Όρος από το χάρτη εφαρμογής των μέτρων, καθώς εκεί, μέτρα δεν εφαρμόζονται.
Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση για όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν “χθες”; Έρχεται να εφαρμόσει μέτρα βγαλμένα από … το «Καλή ιδέα αφεντικό» στα Κουραφέλκυθρα!
Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, και μάλιστα χωρίς τις εξαιρέσεις της άνοιξης, φτιάχνει το αφήγημα ότι φταίνε οι νέοι. Αφήγημα που ακολουθούν τα κράτη όλης της Δυτικής Ευρώπης, για να πείσουν τους μεγαλύτερους και πιο ευπαθείς ότι η νεολαία θα ευθύνεται για ό,τι συμβεί. Είναι όμως λογικό οι «παραγωγικές» ηλικίες που αναγκάζονται να συνεχίζουν να κινούν την οικονομία, να εκτίθενται περισσότερο στον ιό. Ειδικά τώρα που η οικονομία έγινε ξανά προτεραιότητα και δια στόματος Μητσοτάκη, υποτίθεται για να χρηματοδοτεί την υγεία, την ίδια υγεία που υποχρηματοδοτείται εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά, οι νεότεροι καλούνται να υλοποιήσουν την σταδιακή φυσική απόκτηση ανοσίας αγέλης.. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη φρασεολογία υιοθετείται και στο ασφαλιστικό: Εκεί, φταίνε οι «γέροι» που οι νέοι πληρώνουν εισφορές ενώ δεν ελπίζουν σε σύνταξη.
Κι όμως, η μάχη που βιώνουμε δεν είναι μάχη γενεών. Είναι ταξική. Είναι ταξική γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να μην πληρώσουν οι πλούσιοι, να δουλεύει όσο γίνεται κανονικά η καπιταλιστική μηχανή, να δουλεύουμε χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας και να καταναλώνουμε, και κατά τα λοιπά να αυτοπεριοριστούμε. Το πρόβλημά τους δεν είναι γενικώς η διασκέδαση, όπως λένε, αλλά μόνο η διασκέδαση που δεν καταγράφει τζίρους. Είναι ταξικό, εκτός από αναποτελεσματικό το να μένουν ανοιχτοί χώροι που έχει αποδειχθεί η υπερμετάδοση, όπως οι κλειστοί χώροι εστίασης ή τα γυμναστήρια (που κλείνουν μόνο στο «κόκκινο» επίπεδο), για να μη δοθούν επιδόματα. Όπως ακριβώς έγινε με το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι χωρίς επαρκείς ελέγχους στα σύνορα, που επέσπευσε την έξαρση του 2ου κύματος.
Είναι ταξική η επιλογή που αφήνει τους εργοδότες να «αυτορυθμίζονται», κατά δήλωση κυβερνητικών στελεχών, την ώρα που οι μικρομεσαίοι εργοδότες δεν εφαρμόζουν ούτε καν την προβλεπόμενη τηλεργασία, γιατί όταν δεν επιτηρούν απευθείας τους εργαζόμενους αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο πάνω τους.
Είναι ταξική η έλλειψη πρόβλεψης για μόνιμη οικονομική ενίσχυση, την ώρα που οι φωνές που στηρίζουν τη διεκδίκηση για βασικό εισόδημα πανδημίας πληθαίνουν πανευρωπαϊκά. Η αναγκαία μείωση των κοινωνικών συναναστροφών δεν μπορεί να γίνει τζάμπα για το κεφάλαιο. Είναι πιθανό να χρειάζονται και lockdown, αλλά η τραγική εμπειρία του Ιταλικού Βορρά, όπου το 1ο κύμα δεν ανασχέθηκε μέχρι τις μεγάλες εργατικές απεργίες που έκλεισαν τα εργοστάσια με το σύνθημα “Padroni Assassini”, δείχνει ότι δεν είναι οι γενικές απαγορεύσεις στην κυκλοφορία στα πάρκα και τους δρόμους που σταματάνε κυρίως τον ιό, αλλά το κλείσιμο των μαζικών χώρων συνωστισμού του πληθυσμού.
Και σε αυτό προστίθεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς μη συνωστισμένους χώρους. Και η μάσκα και οι αποστάσεις είναι απαραίτητα μέτρα, και στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς εφόσον υπάρχει μαζεμένος κόσμος. Για παράδειγμα, το κίνημα φοράει μαζικά μάσκες – και σωστά – ήδη από το καλοκαίρι, και θα πρέπει να συνεχίσει αυτό να συμβαίνει, και με παράλληλη καλύτερη τήρηση των αποστάσεων. Όμως, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που πάνε με τα πόδια στις δουλειές τους, ακριβώς για να μην μπουν στα συνωστισμένα ΜΜΜ, ή όσοι κάνουν τη βόλτα τους στο πάρκο ή την παραλία, είναι υπερβολικό να φοράνε μάσκα, όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η μετάδοση γίνεται 19 φορές δυσκολότερα σε εξωτερικούς χώρους.
Και είναι ένα υπερβολικό μέτρο, γιατί δεν εφαρμόζονται άλλα αυτονόητα και γιατί δεν συμβάλλει πάντα στην – έστω και έτσι – καλύτερη αντιμετώπιση. Μπορεί να συμβάλει στην κόπωση της κοινωνίας, που πρέπει να βγάλει έναν μακρύ χειμώνα, και στην ενίσχυση του συνωμοσιολογικού ανορθολογισμού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, και η κυβερνητική πολιτική την κάνει μόνο κρισιμότερη, παίρνοντας υποκριτικά μέτρα, ενισχύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό για να κρύψει την νεοφιλελεύθερη τύφλωσή της. Τύφλωση που επικρατεί γενικώς στο δυτικό κόσμο που αρνείται να δει πώς άλλα, διαφορετικά μεταξύ τους μοντέλα (Νέα Ζηλανδία, Βιετνάμ, Κούβα, Ν. Κορέα κα) πάνε πολύ καλύτερα. Τύφλωση που δυστυχώς θα πιέσει – ξανά – τα χτυπημένα από το νεοφιλελευθερισμό συστήματα δημόσιας υγείας. Πρέπει λοιπόν να αντιπαρατεθούμε με τις κυβερνητικές επιλογές που, συν τοις άλλοις, ενισχύουν τη συνωμοσιολογία
Με τα αυτονόητα να μην εφαρμόζονται, ο ιός δεν θα περιοριστεί με περισσότερη αστυνόμευση και αίολες απαγορεύσεις, αντί για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτ(ρι)ών, εκπαιδευτικών.
Ο λαός θα σώσει και πάλι το λαό, επιβάλλοντας μέτρα προστασίας στους χώρους εκπαίδευσης και δουλειάς, ακόμα και κλεισίματα με διασφάλιση του εισοδήματός του, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, και όλων των άλλων μέτρων που είναι αναγκαία για να νικήσει η ζωή, και μάλιστα μια ζωή που δεν εξαντλείται στην δουλειά και την κατανάλωση.