Ενημέρωση από τον Τάσο Κουτσογιάννη
Από το Σαββατοκύριακο, οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων είναι παράνομες στην Πολωνία – μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία του κοροναϊού. Όμως ο θυμός μεταξύ πολωνών γυναικών είναι τόσο μεγάλος που τεράστια πλήθη διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα κρατώντας παραδειγματικά τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλίζουν αυθόρμητα τους δρόμους μεγάλων πόλεων της Πολωνίας μπλοκάροντας την κυκλοφορία πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους.
Παρά την πρόσφατη εκλογική νίκη του κόμματος του Νόμου και Δικαιοσύνης, η χώρα βιώνει μια πολιτική κρίση η οποία εκδηλώνεται μέσω της επικείμενης πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων, ακόμα και σε περιπτώσης θανόντος εμβρύου.
Οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα ως καθημερινό απογευματινό ραντεβού, χωρίς την ειδική άδεια από την αστυνομία όπως προβλέπεται από τον πολωνικό νόμο και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις είχε παραβιαστεί στο παρελθόν.
Οι οδηγοί δημιουργούν τεχνητό μποτιλιάρισμα ακινητοποιώντας τα οχήματά τους, ενώ ταυτόχρονα διαδηλωτές προβαίνουν σε πορείες διαμαρτυρίας ανάμεσα στα αυτοκίνητα.
Τα σαββατοκύριακα διαδηλωτές σε μικρές και μεγάλες πόλεις διέκοψαν τις εκκλησιαστικές τελετές, εκφράζοντας τον ανοιχτά τον γενικευμένο θυμό για τον ρόλο της καθολικής εκκλησίας στην δημόσια ζωή, που πλέον βρίσκεται και σε ανοιχτή αντιπαράθεση.
Σε ορισμένες πόλεις, όπως η Βαρσοβία και το Βρότσλαβ, μέλη ακροδεξιών ομάδων φρουρούσαν τις εκκλησίες και μάλιστα ωθούσαν φυσικά τις γυναίκες-διαδηλώτριες που προσπαθούσαν να εισέλθουν, με την αστυνομία να αρνείται να παρέμβει.
Οι διαδηλώσεις πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι αυτή την εβδομάδα, με προγραμματισμένους αποκλεισμούς δρόμων, μια γενική απεργία των γυναικών σε όλους τους κλάδους την Τετάρτη και μια μαζικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στη Βαρσοβία την Παρασκευή.
Η άμβλωση κατ ‘απαίτηση είναι παράνομη στην Πολωνία από το 1993, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίεσης της Καθολικής Εκκλησίας. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις διατηρούν έκτοτε τον λεγόμενο «συμβιβασμό για τις αμβλώσεις» που πρακτικά έδινε το δικαίωμα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η νομοθεσία δεν κατάφερε να περάσει από την κοινοβούλιο και έτσι παραπέμφθηκε στο ανώτατο διακαστήριο που πρόσφατα ο έλεγχος του βρίσκεται κάτω από τον πρόεδρο Ντούνα.
Η ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου για το νέο νόμο δεν έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της κράτους και άρα δεν έχει τεθεί σε ισχύ ακόμη. Όσο παραμένει αδημοσίευτο, υπάρχει ακόμη περιθώριο άσκησης πίεσης, παρόλα αυτά ή συγκεκριμένη καθυστέρηση ίσως γίνεται για να εξυπηρετήση κάποιο σχέδιο της ίδιας της κυβέρνησης.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συγκεντρωτική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση διχάζει και την ίδια της την εκλογική βάση σε μια περίοδο που δεν έχει δοθεί αρκετή βοήθεια σε όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση.
Αυτό φαίνεται καθώς παραδοσιακοί ψηφοφόροι της όπως αγρότες και ένωση ανθρακορύχων συμμετέχουν κατά περίπτωση στις διαμαρτυρίες και εξέδωσαν και ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «ένα κράτος που αναλαμβάνει τον ρόλο του τελικού διαιτητή της συνείδησης των ανθρώπων κατευθύνεται προς ένα ολοκληρωτικό κράτος