«Ατυχήματα εν αναμονή»
Ο Δημήτρης Δαγκλής, ετών 45, εργάτης, που δεν γύρισε στο σπίτι στις 25/10 γιατί βρήκε τραγικό θάνατο στις προβλήτες του Πειραιά, ήταν ένας από μας. Όπως ήταν και ο Δημήτρης Α., ετών 47, διανομέας, που παρασύρθηκε και διαμελίστηκε από διερχόμενο όχημα στις 30/10 στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι οι χιλιάδες εργάτες και εργάτριες θύματα του μεροκάματου που καταγράφονται κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά, ενώ μόνο με βάση τα όσα έχει καταγράψει ο Ριζοσπάστης, τους πρώτους 10 μήνες του 2021 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 θάνατοι εργαζομένων την ώρα της δουλειάς. Πρόκειται για εγκλήματα της εργοδοσίας που αδιαφορεί για τη ζωή της εργατικής τάξης, των ανθρώπων που παράγουν τα κέρδη της, και είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των κόντρα βαρδιών, των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας, των εκβιασμών με την απειλή της απόλυσης, με άλλα λόγια της επέλασης του κεφαλαίου πάνω στις εργατικές κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα.
Το έγκλημα στο λιμάνι -για τα κέρδη της Cosco αυτή τη φορά- δεν έμεινε αναπάντητο. Αμέσως μετά τη δολοφονία του Δημήτρη, οι συνάδελφοί του σταματάνε κάθε εργασία στο λιμάνι, συγκεντρώνονται και με καθολική συμμετοχή στη συνέλευση αποφάσισαν να προκηρύξουν 24ωρη απεργία. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί 6 συνεχόμενες κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, μια μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας που κατέληξε σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της Cosco, ενώ νέα 48ωρη απεργία αποφασίστηκε για τις 5-6/11.
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του σωματείου Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ):
«Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Με την ιστορική απεργία μέσα στο λιμάνι δεν αφήσαμε να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα και ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. 7 ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά δείξαμε τη δύναμή μας στον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε να μην υπάρξει άλλος νεκρός και συνεχίζουμε γι’ αυτό το σκοπό. Με τον απεργιακό μας αγώνα καταφέραμε ως τώρα:
- τη δέσμευση της εταιρείας και του Υπουργείου για να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με την συμμετοχή μελών του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.
- την αναγνώριση και κατοχύρωση του Σωματείου μας που είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων μέσα στο λιμάνι.
- Ανάγκασε την εταιρεία και την κυβέρνηση έστω να αναγνωρίσει το πρόβλημα για τις εργατικές πόστες, συνεχίζουμε μέχρι να πραγματοποιηθεί το αίτημα μας για 6άρα πόστα.
- Έγινε γνωστό σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει στον υποτιθέμενο «παράδεισο» της COSCO με την εντατικοποίηση και τις κόντρα βάρδιες, τα 12ώρα, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, με την ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων
[…]
Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε το Σωματείο μας για :
- 6άρες πόστες (εργατικές ομάδες) αντί για 4 που σήμερα επιβάλει η εργοδοσία. Αν υπήρχε κι άλλος συνάδελφος δίπλα στο Δημήτρη, σήμερα θα μπορούσε να είναι μαζί μας
- Κατάργηση των κόντρα βαρδιών, πρόγραμμα εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Να μη κοιμόμαστε με το κινητό ως σκουλαρίκι.
- Μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ. Να μη κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, τη πίεση να ζήσουν οι οικογένειες μας. Με 16 μεροκάματα πως μπορεί να ζήσουν τα παιδιά μας?»
Ο αγώνας των εργατών είναι δίκαιος – οι ζωές των εργατ(ρι)ών μετράνε!
Εκφράζουμε την αμέριστη ταξική αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργατών της Cosco, και προσθέτουμε τη φωνή μας δίπλα στα δεκάδες εργατικά σωματεία από Ελλάδα και εξωτερικό, στις χιλιάδες αλληλέγγυων που ζητούν να μην μείνει ατιμώρητο το εργοδοτικό έγκλημα και να δικαιωθούν τα αιτήματα των εργαζομένων. Καλούμε σε στήριξη του σωματείου και της 48ώρης απεργίας (στις 5-6 Νοεμβρίου.