Μια μέρα μετά από την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία στηλίτευσε το πατριαρχικό και ταξικό πλαίσιο εντός του οποίου ασκούνται πιέσεις σε κάθε δίκη σαν τη δίκη των βιαστών της Ελένης Τοπαλούδη, διάφοροι θεσμικοί εκπρόσωποι βγήκαν να την εγκαλέσουν. Συγκεκριμένα, ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επέκρινε την χτεσινή διαδικασία ως «λαϊκή απογευματινή»,υποδεικνύοντας πώς θέλει να είναι ο/η δικαστικός λειτουργός, προβαίνοντας σε μια ευθεία παρέμβαση. Είναι τυχαίο που επέλεξε να παρέμβει σε αυτή τη δίκη και με αυτό τον τρόπο το κυβερνητικό στέλεχος;
Εκτός αυτού, ο Δ. Βερβεσός πρόεδρος του Δ.Σ.Α., σε ένα κρεσέντο κακώς εννοούμενης «συντεχνιακής» υπεράσπισης, δήλωσε πως η εισαγγελέας προέβη σε «εξόχως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς της και συλλήβδην στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων». Όλοι έχουν δικαίωμα στην υπεράσπιση, αλλά αυτό που στηλίτευσε η εισαγγελέας ήταν αυτό που συμβαίνει συχνά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κουλτούρας βιασμού: Να ξαναδικάζονται τα θύματα, και στη λογική του «τα θελε και τα παθε», με εμετικά επιχειρήματα, σαν αυτά που ακούστηκαν στη δίκη.
Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δεξιοί κύκλοι που διέπονται από πατριαρχικές νόρμες εκφέρουν αυτή την ώρα τέτοιες απόψεις υπερασπίζοντας το συντηρητικό,σεξιστικό, ομοφοβικό καθεστώς εξαίρεσης που ηγεμονεύει στην δικαστική εξουσία τόσα χρόνια. Με τις δηλώσεις αυτές, πέφτουν οι μάσκες όλων αυτών που κανονικοποιούν την έμφυλη βία. Η πολιτική εξουσία έχει παρέμβει πολλάκις σε πολιτικές υποθέσεις και υποθέσεις βιασμών, υπερασπιζόμενοι τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας με μεθοδεύσεις της εξουσίας. Αυτή η δεξιά προερχόμενη αντίληψη δείχνει ότι οι υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηριτισμού είναι και αυτοί που συνηγορούν και ενισχύουν την πατριαρχία.
Η εισαγγελέας, μετά από τον αγώνα που έχει δώσει το φεμινιστικό κίνημα γύρω από τη δίκη, έδωσε το βήμα να ενθαρρύνει ακόμα πιο πολύ το λόγο του και την δράση του. Η συμβολή και η πίεση του φεμινιστικού κινήματος είναι η αρχή αυτής της αγόρευσης. Καταδίκασε την αρρενωπότητα αυτή που συστηματικά παρενοχλεί και σκοτώνει, την σεξιστική διαχείριση του ζητήματος από την Αστυνομία και την αστυνομική αυθαιρεσία. Υποστήριξε ότι ήταν δολοφονία και βιασμός ακουμπώντας την έννοια της γυναικοκτονίας μέσα στο δικαστήριο. Η δικαίωση της υπόθεσης της Ελένης συμβολίζει την συλλογική δικαίωση ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης, στην πατριαρχία και σε όλους όσους συναινούν στη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.
Εμείς θα αγωνιστούμε για να δικαιωθεί η Ελένη και θα δίνουμε το παρόν στo Εφετείο Αθηνών στηρίζοντας τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος για το αναφαίρετο δικαίωμα της ισότητας, στην αυτοδιάθεση των σωμάτων μας, στην έκφραση της σεξουαλικότητάς και στην ελευθερία μας.
Αύριο στις 12 το μεσημέρι αναμένουμε την απόφαση για την δολοφονία και βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.
Ni una menos!