Αναδημοσιεύουμε από το Galopar.gr
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (21/07) συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ από τους συλληφθέντες της συγκέντρωσης της Τετάρτης 15 Ιουλίου Θωμά Λάλο και Αλέξανδρο Τιτκώβ, τους συνηγόρους Αντωνία Λεγάκη και Δημήτρη Μαντζούκα, καθώς και την Επιτροπή Υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί.
«Υπάρχει μια ξεκάθαρη απόπειρα της αστυνομίας να δημιουργήσει κατηγορητήριο επινοώντας και κατασκευάζοντας στοιχεία. Η προσωρινή απόφαση της δικαιοσύνης είναι πρωτοφανής, απαγορεύει την παρουσία δύο νέων ανθρώπων σε κάθε συνάθροιση και διαμαρτυρία αλλά και την παρουσία τους στα Εξάρχεια. Σε μία περίοδο ελέγχου της ενημέρωσης, έρχεται το κράτος να σιωπήσει τους δημοσιογράφους που θέλουν να καταγράψουν τα γεγονότα. Αν δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι, δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική και δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για το Βασίλη Μάγγο που πέθανε «από πνευμονικό οίδημα», που δεν ξέρουμε από τι προκλήθηκε λίγες μέρες αφού είχε δεχθεί άγριο ξύλο από την αστυνομία», είπε αρχικά ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης εκπροσωπώντας την Επιτροπή Υποστήριξης για να πάρουν στη συνέχεια το λόγο οι δυο συλληφθέντες και οι δικηγόροι της υπόθεσης.
«Η συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Βικτωρίας είχε να κάνει με την ελεύθερη και ισότιμη συνύπαρξή μας με τους πρόσφυγες. Η συγκέντρωση ήταν συνειδητά ειρηνική για να προστατευτούν οι πρόσφυγες από τυχόν επιθέσεις των φασιστών. Οι αντιφασίστες ήμασταν περίπου 500, οι φασίστες το πολύ 40», είπε αρχικά ο συλληφθέντας Θωμάς Λάλος, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Όταν μας έγινε η επίθεση ακουγόντουσαν πράγματα από τον ασύρματο των αστυνομικών που εμένα μου φάνηκαν απίστευτα. Τους έλεγαν από τον ασύρματο εκφράσεις όπως «σκίστε τους», «διαλύστε τους» και διάφορα άλλα αντίστοιχα που μπορείτε να φανταστείτε».
Ο Θωμάς κατέληξε λέγοντας: «Το μήνυμα της επίθεσης είναι ξεκάθαρο: αν υπερασπιστείς τους πρόσφυγες, αν αντισταθείς θα έχεις την ίδια μοίρα με τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση κατηγορεί τη διαδήλωση πως ήταν επιθετική. Από τα βίντεο φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει. Αλλά γίνεται και κατανοητό από την εξέλιξη της υπόθεσης πως ακόμα και αν δεν υπάρχει ένα γεγονός τότε απλά θα κατασκευαστεί».
Στη συνέχεια, μίλησε ο έτερος συλληφθέντας, Αλέξανδρος Τιτκώβ. «Καλημέρα σε όλους εκτός από τους ασφαλίτες που ίσως βρίσκονται μέσα στην αίθουσα», ήταν τα αρχικά λόγια του Αλέξανδρου, που συνέχισε: «Στην πλατεία Βικτωρίας βρεθήκαμε ορισμένα ακραία στοιχεία για να υποστηρίξουμε την ακραία θέση πως οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι. Ήταν τόσο ακραία η θέση μας. Η επίθεση ήταν εντολή της κυβέρνησης, υπάρχει εδώ μια σύμπλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον Δήμο Αθήνας και φασίστες και απέναντί τους στέκονται οι άνθρωποι που βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Γενικά, όλα τα κωλόπαιδα σε αυτή τη μεριά βρισκόμασταν. Πλέον, μετά την απόφαση δεν μπορούμε να πάμε και στα Εξάρχεια, τα οποία υποτίθεται πως θα καθάριζαν. Φταίμε εμείς δηλαδή που δεν κάνει καλά η κυβέρνηση τη δουλειά της; Δεν μπορούμε και να φύγουμε από τη χώρα να πάμε στο Πακιστάν όπως μας προτρέπουν οι φασίστες. Δεν πειράζει, θα μείνουμε εδώ, θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εδώ, έχουμε προσωπικά με το κράτος άλλωστε».
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η δικηγόρος των δυο συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη. «Όλη η Ελλάδα είδε τι έγινε. Η Ελευθερία Κουμάντου μάλιστα που κατέγραψε το γεγονός στοχοποιήθηκε. Οι αστυνομικοί έκαναν την επίθεση χωρίς να φέρουν κανένα διακριτικό, χωρίς να υπάρχει καμία νομική δυνατότητα να γίνει καταγγελία στα πρόσωπά τους. Εγώ, με την ιδιότητα που έχω τους αποκαλώ συμμορία. Από τέτοιες πρακτικές μπορεί να προκύψει νεκρός, αν δεν υπήρχε μια Κουμάντου που έχει συνείδηση μπροστά στο γεγονός τώρα ίσως ο Αλέξανδρος να ήταν νεκρός. Ο Θωμάς δε που συλλαμβάνεται μετά, δεν απλώνει απλά το χέρι για να σώσει τον Αλέξανδρο, βάζει μπροστά το σώμα του για να δεχθεί και αυτός ξύλο. Αυτά τα παιδιά έχουν κάνει επίδειξη αλληλεγγύης. Αυτό που έχουν κάνει οι αστυνόμοι από την άλλη λέγεται βασανιστήριο, είναι κακούργημα, πρέπει να διώκεται αυταπάγγελτα και αυτό όφειλε και οφείλει να κάνει ακόμα και τώρα ο εισαγγελέας».
Η Αντωνία Λεγάκη συνέχισε λέγοντας: «Η απόφαση για απαγόρευση πορείας είναι παράνομη. Οι δε περιορισμοί μετάβασης σε κάποια περιοχή αντιστοιχούν μόνο σε αποφάσεις που είναι αμετάκλητες από το δικαστήριο. Εδώ δεν έχει γίνει καν δίκη ακόμα. Οι αποφάσεις που έχουν επιβληθεί παραβιάζουν το Σύνταγμα. Δεν είναι περιορισμός δικαιωμάτων. Είναι κατάργηση δικαιωμάτων. Αυτά τα δικαιώματα δεν απονεμήθηκαν. Τα κέρδισε με αγώνες η κοινωνία και με τον ίδιο τρόπο θα τα διαφυλάξουμε».
Τέλος, μίλησε ο Δημήτρης Μαντζούκας, δικηγόρος του τρίτου συλληφθέντα, του Αργεντινού Νάτσο Νασίσι και μέλος της Ομάδας Νομικής Βοήθειας. «Η υπόθεση του τρίτου συλληφθέντα έχει περάσει λίγο στα ψιλά γιατί δεν έχει την αναγνωρισιμότητα των άλλων δύο. Ο Νάτσο είναι Αργεντίνος, μένει στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο και την ώρα που τον έπιασαν πήγαινε σπίτι του. Ο αστυνομικός που τον έπιασε λέει ότι τον αναγνώρισε μέσα από ένα πλήθος ανθρώπων που πετούσαν πέτρες. Αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο εναντίον του και είναι ψέμμα. Μιας ψευδής κατάθεση είναι το μοναδικό στοιχείο ενοχής. Η φύση δε των περιοριστικών μέτρων είναι στοχευμένη. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στον τόπο σύλληψης και τον τόπο που τους απαγορεύεται να μεταβούν. Δεν γίνεται καν κάποια προσπάθεια μέσα στην απόφαση να αιτιολογηθεί το γιατί απαγορεύεται να βρεθούν στα Εξάρχεια.
Ο Δημήτρης Μαντζούκας κατέληξε λέγοντας: «Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο. Είναι λάθος όλα αυτά να θεωρηθούν μεμονωμένα γεγονότα. Είναι κρίκοι σε μια αλυσίδα πολιτικών που έχουν ως στόχο τους να καμφθούν οι αντιστάσεις. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι τμήμα αυτών των πολιτικών. Είναι αντισυνταγματικό και ταυτόχρονα, δίνει το στίγμα των πολιτικών. Βέβαια αυτό το βλέπουμε και στη δράση της αστυνομίας και κάποια στιγμή θα υπάρξουν και θύματα».