Στις 21/10 ήρθε προς ψήφιση στη βουλή ο νέος πτωχευτικός νόμος με την ονομασία – πρόκληση «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας». Πρόκειται για ένα νόμο που δίνει τη χαριστική βολή στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της κατοικίας που από το 2014 ως σήμερα δέχεται διαδοχικά πλήγματα συρρίκνωσης των δυνατοτήτων των υπερχρεωμένων πολιτών να προστατεύσουν την κατοικία τους.
Ο νόμος αυτός με απόλυτη προτεραιότητα την διασφάλιση των απαιτήσεων και των συμφερόντων των τραπεζών επιβάλει την ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας , ακόμα και των κινητών περιουσιακών στοιχείων εκτός από αυτά που κρίνονται αναγκαία για την επιβίωση του.
Η μόνη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης που δίνεται με την διαμεσολάβηση συνδίκου που διατυπώνει πρόταση ρύθμισης είναι στην απόλυτη κρίση των τραπεζών αν θα γίνει δεκτή.
Πρόκειται για έναν νόμο που αποδέχεται πλέον ωμά ότι οι υπερχρεωμένοι στερούνται κάθε δικαιώματος, όχι μόνο του βασικού δικαιώματος στην στέγη αλλά και επιμέρους δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αξιοπρεπή διαβίωση. Σταχυολογούμε μερικές μόνο από τα άθλιες διατάξεις του:
Το πλαφόν οφειλής για να απαιτήσει η τράπεζα μονομερώς την πτώχευση είναι 30000 ευρώ. Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης μπορεί να γίνεται χωρίς την παρουσία του οφειλέτη. Κατά την πτωχευτική διαδικασία σφραγίζεται από την πρώτη ημέρα η προς εκποίηση περιουσία. Ειδικά για την πρώτη κατοικία δίνεται προθεσμία 6 μηνών να παραδοθεί. Ο οριζόμενος σύνδικος δικαιούται να έχει πρόσβαση σε κάθε προσωπικό στοιχείο του οφειλέτη. Επιστολές , mail, μηνύματα, αλλά οφείλει να τηρεί εχεμύθεια!!!!
Η προτεινόμενη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης είναι φανερό ότι επιδιώκει μια ευνοϊκότερη και πιο γρήγορη για τις τράπεζες διαδικασία είσπραξης και με δεδομένα τα κοινά χαρακτηριστικά της με την υφιστάμενη πλατφόρμα και τα μηδαμινά αποτελέσματα ( 63000 εκκινήσεις, 7300 ολοκληρωμένες προτάσεις, 2200 τελικές ρυθμίσεις!) μπορούμε να προβλέψουμε μια νέα αποτυχία.
Τέλος το άρθρο 166 με το οποίο ο οφειλέτης αφού χάσει το σπίτι του μπορεί να παραμείνει (υπό συγκεκριμένες εισοδηματικές προϋποθέσεις, ως ενοικιαστής σε αυτό με ενοίκιο χαμηλότερο από αυτό της αγοράς) ολοκληρώνει την διαδικασία υφαρπαγής επιδιώκοντας να αμβλύνει το πολιτικό κόστος και τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις από τις επερχόμενες εξώσεις. Επιδιώκει να λειτουργήσει πυροσβεστικά βασιζόμενο πάνω στον φόβο της αστεγίας, και την ενοχή και την ντροπή που καλλιεργείται συστηματικά εδώ και χρόνια στους δανειολήπτες.
Ο νέος νόμος αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την κυριαρχία του τραπεζικού lobby στο πολιτικό σύστημα και στο σύνολο των αστικών κομμάτων. Η προσχηματική πρόταση μομφής της μείζονος αντιπολίτευσης είναι θλιβερή αν σκεφτούμε πως η ίδια συνέβαλλε στην αποδόμηση του πλαισίου προστασία της πρώτης κατοικίας , και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών την προηγούμενη περίοδο.
Στην κρίσιμη αυτή στιγμή παίρνουμε θέση: Για το δικαίωμα στη στέγη, για την απαλλαγή χιλιάδων ανθρώπων από τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση από την ανεργία και τις πολιτικές λιτότητας, για τον δημόσιο και προς όφελος της κοινωνίας έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
Ήδη χιλιάδες πλειστηριασμοί είναι αναρτημένοι και πολλοί από αυτούς ήδη εκτελούνται. Ήδη είδαμε να εκτελούνται και οι πρώτες εξώσεις. Την ίδια στιγμή όταν οι πληττόμενοι/ες και οι αλληλέγγυοι/ες συναντήθηκαν σε κοινό αγώνα είδαμε ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Στους δρόμους και τις γειτονιές μας δεν θα περάσει.