Σχόλιο από τον λογαριασμού του Γιάννη Αλμπάνη στα social media.
“Πάμε πάλι τα ίδια με άλλους πρωταγωνιστές. Η πολιτικη ευθύνη είναι αντικειμενική ευθύνη. Για να σου χρεωθεί δεν χρειάζεται να αποδειχτεί ότι έχεις πράξει συγκεκριμένα κάτι λάθος. Αρκεί να έχει συμβεί στο χώρο ευθύνης σου κάτι που δεν θα έπρεπε σε καμία περιπτωση να συμβεί. Η φωτιά στις Μυκήνες αποτελεί μια τέτοια περίπτωση κραυγαλέας πολιτικής ευθύνης.
Εν προκειμένω, από τη σκοπιά της πολιτικής ευθύνης δεν έχει σημασία τι μέτρα είχαν ληφθεί. Επίσης, από την ίδια σκοπιά δεν αλλάζει πολλά το μέγεθος της καταστροφής -είναι βέβαια απορίας άξιο πώς η κ. Μενδώνη έβγαλε πόρισμα σε τόσο μικρό διάστημα. Μία πέτρα να έχει μαυρίσει, αρκεί.
Από τη σκοπιά της πολιτικής ευθύνης, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Όχι σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο, αλλά σε ένα μνημείο οικουμενικής εμβέλειας αναγνωρισμένο από την UNESCO. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το ότι φωτιά μπήκε μέσα στις Μυκήνες. Το ελληνικό καλοκαίρι έχει και υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία και ανέμους. Στον σχεδιασμό της πυροπροστασίας αυτά έπρεπε να ειχαν προβλεφθεί. Όμως αυτη η πρόβλεψη δεν υπηρξε. Τους ανθρώπους στις θέσεις ευθύνης τους τοποθετούμε ακριβώς για να παίρνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη συμβούν αυτά που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβαίνουν.
Οι χτεσινές τραγικές εικόνες με τις φλόγες μέσα στα αρχαία έκαναν το γύρο του κόσμου. Κάλλιστα θα μπορουσαν να ερμηνευτουν ως έκφραση της αδυναμίας του ελληνικου κράτους να προστατεύσει μια πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα -με ό,τι αυτή η ερμηνεία συνεπάγεται…
Κανονικά η κ. Μενδωνη και η αρμόδια έφορος αρχαιοτήτων θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί. Φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη. Επίσης, κανονικά σήμερα ο πρωθυπουργός θα επρεπε να εχει καλέσει έκτακτη σύσκεψη για την πυρασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων. Τέλος, κανονικά η πυρκαγιά θα έπρεπε να είναι πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ. Κανονικά…”