Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση το Ν/Σ«Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».
Το νομοσχέδιο περιέχει σειρά διατάξεων που αφορούν την κοινωνική πρόνοια, την κοινωνική ασφάλεια και μέτρα για την ανεργία. Θα σταθούμε στο άρθρο 10 με την υπέρβαση των απουσιών των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Τι μας λέει το άρθρο:
Σε περίπτωση εξαρτώμενου τέκνου, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.
Το άρθρο συνεχίζει με αναφορά στην έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και φυσικά Παιδείας, σχετική με τις απουσίες των τέκνων.
Δεν υπερασπιζόμαστε ότι αυτά τα επιδόματα καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων και το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή διαβίωση διότι σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο μιας υπολειμματικής νεοφιλελεύθερης κοινωνικής πολιτικής. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί το αίτημα για πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, οι δομικές ανισότητες που ανακυκλώνει το εν λόγω άρθρο πρέπει να αντιμετωπίστουν – για να το πούμε απλά: οι διατάξεις αυτές δεν είναι μόνο νεοφιλελεύθερες αλλά και ρατσιστικές.
Οι υπολειμματικές νεοφιλελεύθερες κοινωνικές πολιτικές έχουν στον πυρήνα τους την ατομική ευθύνη του δικαιούχου, αυτός/αυτή που φέρει την ευθύνη για την κατάσταση ένδειας. Στην περίπτωση όμως αυτή την ευθύνη τη φέρει το παιδί!
Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της ατομικής ευθύνης και στις πολιτικές πειθάρχησης και υπευθυνοποίησης των υποτελών τάξεων, είναι πιο τιμωρητική όταν στις τάξεις αυτές συναντιέται η “φυλή” και η εθνικότητα. Εκτιμούμε ότι η διάταξη αυτή φωτογραφίζει κυρίως τους Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα την σχολική διαρροή, δηλαδή το ταξικό, μορφωτικό, εθνικό υπόβαθρο των οικογενειών των παιδιών που σταματάνε την υποχρεωτική εκπαίδευση. Γνωρίζουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος και προσπαθούν συλλογικά να αναδείξουν βασικές παραμέτρους που συχνά αγνοούνται – όπως ότι πολλά από τα παιδιά αυτά είναι αλλόγλωσσα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες παρακολούθησης μαθημάτων στα Ελληνικά χωρίς μεταφραστή. Όμως το Ελληνικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει τους αλλόγλωσσους και δεν βάζει μεταφραστές στις τάξεις με πολλά παιδιά!
Οι υπολειμματικές κοινωνικές πολιτικές έχουν μετατρέψει την δημόσια διοίκηση σε μηχανισμό επιτήρησης, πειθάρχησης και τιμωρίας, καθώς διαρκώς θα πρέπει να εξετάζονται οι όροι και προϋποθέσεις λήψης προνοιακών επιδομάτων.
Το κράτος πρέπει να συμβάλλει ενεργά και έμπρακτα στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής αντί να επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα και να προωθεί επιπλέον περικοπές στην κοινωνική πολιτική. Μπορούν αμέσα να γίνουν τα εξής:
- δημιουργία κέντρων κοινότητας ή ενίσχυση όσων υπάρχουν και λειτουργούν υποστελεχωμένα,
- η δημιουργία προϋποθέσεων για την ασφαλή μετάβαση όλων των παιδιών στο σχολείο με δημοτικές ή άλλες δημόσιες μεταφορές,
- δωρεάν σίτιση για τα παιδιά στο σχολείο
- παροχή των αναγκαίων υλικοτεχνικών υποδομών για την παρακολούθησει διαδικτυακών μαθήματών. Στην εποχή που προωθείται η τηλεκπαίδευση, το 20% των μαθητών και των οικογενειών τους δεν διαθέτουν οικειακή σύνδεση interent κα.
Για να γίνουν αυτά, στηρίζουμε και ενισχύουμε τα αίτηματά των μαθητ(ρι)ών και την καθηγητ(ρι)ών! Υπενθυμίζουμε όμως ότι είναι ευθυνή όλων μας:
Όχι στα τιμωρητικά μέτρα, ισότιμη και ουσιαστική παιδεία για όλους/ες!
Το άρθρο:
Αναστολή καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης
Η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του Κ.Ε.Α. αναστέλλεται:
1.Σε περίπτωση που τα ανήλικα μέλη του νοικοκυριού δεν φοιτούν ή διακόπτουν την φοίτηση τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε αυτή την περίπτωση, η παροχή επανακαταβάλλεται από τον επόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο ξεκίνησε η φοίτηση.
2.Σε περίπτωση που τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν εγγράφονται στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας του Δήμου τους ή στα παραρτήματα αυτών. Σε αυτή την περίπτωση, η παροχή επανακαταβάλλεται από τον επόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εγγραφή.