Έπειτα από σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο από την ψήφιση ενός από τους πιο αντιδραστικούς νόμους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση προχωράει με αργά και σταθερά βήματα στην εφαρμογή όλο και περισσότερων πτυχών του. Μετά από τις κατάπτυστες συνέπειες της ΕΒΕ το καλοκαίρι σε έναν τεράστιο αριθμό μαθητών/τριών και τον αποκλεισμό 18.000 εξ’ αυτών από τα ΑΕΙ, έπειτα από την αξιοποίηση του μέτρου των πειθαρχικών μέσω απειλών από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων για την εκδικητική ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση εκκινεί την σφυγμομέτρηση όσον αφορά το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με δημοσιεύματα να εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στα συστημικά μέσα ενημέρωσης.
Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απολύτως κανένα μέτρο, τόσο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με τα κρούσματα να αυξάνονται απότομα, όσο και για την σχεδιασμένη επιστροφή των φοιτητών/τριών στα αμφιθέατρα από το νέο έτος – λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης σχετικά με την πανδημία – επιλέγει να στρέψει το βλέμμα για ακόμη μία φορά σε εξαγγελίες για τον ήδη ψηφισμένο νόμο, αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών/τριών.
Με τα τουρνικέ να αποτελούν το φίλτρο στα πανεπιστήμια για την είσοδο μόνο των φοιτητών/τριών (και ειδικά όσων σπουδάζουν στο εκάστοτε ίδρυμα), η κυβέρνηση προωθεί το συγκεκριμένο μέτρο ως μία από τις λύσεις στο αφήγημα για την εγκληματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η ρητορεία ότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος που θα έπρεπε να αποτελείται αποκλειστικά από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι κάτι πρωτοφανές, καθώς σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο δεν αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο η επίδειξη κάποιου σχετικού εγγράφου. Η διάθεση της κυβέρνησης να διαφοροποιήσει το πανεπιστήμιο από τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους είναι κατάφωρη, καθώς επιθυμεί να το μετατρέψει σε έναν αποστειρωμένο χώρο, κέντρο διάδοσης της γνώσης και εξετάσεων. Το μέτρο αυτό έρχεται σε μία λογική αυταρχικοποίησης του πανεπιστημίου και υλοποιεί άμεσά την κατεύθυνση της κυβέρνησης για τσάκισμα των φοιτητικών συλλόγων και των διεργασιών και ριζοσπαστικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος (συντονιστικά γενικών συνελεύσεων, καταλήψεις κλπ.). Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φοιτητικοί σύλλογοι και το άσυλο έδωσαν χώρο σε πρόσφυγες και μετανάστριες που βρέθηκαν κυνηγημένοι από το κράτος ή ένωσαν τις φωνές τους με τις φωνές τις κοινωνίας γύρω από ευρύτερα πολιτικά ζητήματα όπως ήταν το κομμάτι με τις περσινές πορείες για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτή η συνθήκη ώσμωσης συνδέονταν πάντα με τα πανεπιστήμια, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν οργανικό κομμάτι της κοινωνίας και των διεκδικήσεών της, και η ελεγχόμενη είσοδος και τα τουρνικέ έρχονται να εξυπηρετήσουν ακριβώς αυτό: την αποκοπή τους από την ίδια την κοινωνία. Η αποκρουστική εικόνα των τουρνικέ μπροστά στις εισόδους των πανεπιστημίων έρχεται και υλοποιεί και μία ακόμα κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της ΝΔ που με μία σειρά από μέτρα όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία χαϊδεύει τα αυτιά των πιο ακροδεξιών ψηφοφόρων και επιδιώκει να παγιώσει έναν συντηρητικό συσχετισμό εντός της ελληνικής κοινωνίας.
Η δωρεά των 752.432€ στα ελληνικά πανεπιστήμια για την τοποθέτηση τουρνικέ και επομένως η συνέχιση της εφαρμογής του νόμου Κ-Χ θα αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης των Φοιτητικών Συλλόγων και των συλλόγων εργαζομένων και καθηγητών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξαν την αντίθεσή τους καθολικά στον νόμο. Ωστόσο, η σκληρή και συχνά φιλοκυβερνητική στάση μεγάλης μερίδας διοικήσεων ΑΕΙ δημιουργεί αυξημένα καθήκοντα για την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας το επόμενο διάστημα. Οι δράσεις των επιμέρους συλλόγων κάθε πανεπιστημίου είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συντονιστούν και να αποτελέσουν εκείνο το αντίβαρο στην παθητική στάση συγκλήτων που εκτελούν την μία υπουργική εντολή πίσω από την άλλη . Δράσεις με εξώστρεφο χαρακτήρα που θα βάλουν σε αγωνιστική τροχιά το μεγαλύτερο τμήμα φοιτητών και εργαζομένων με δημοκρατικά αντανακλαστικά και δεν θα αφήσουν περιθώρια για την παραμικρή εφαρμογή τέτοιων αντιδραστικών διατάξεων του νόμου. Το φοιτητικό κίνημα έδειξε και θα δείξει πως οι εξαγγελίες για την εφαρμογή και υπόλοιπων πτυχών του νόμου, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, από τον Σεπτέμβριο του 2022-23 θα μείνουν για ακόμα μια φορά στα χαρτιά.