Σε όλο τον κόσμο, η 8η Μάρτη, ημέρα των Γυναικών, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες αγωνιστικές διαστάσεις, με μαζικές πορείες, απεργίες και άλλες συλλογικές πρωτοβουλίες αντίστασης και διεκδικήσεων. Αυτή τη συμβολική ημέρα, οι γυναίκες αγωνίζονται ενάντια στην πατριαρχία και στην έμφυλη ανισότητα και ενάντια στον καπιταλισμό που τις αναπαράγει και τις ενισχύει.
Αγωνίζονται ενάντια στον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά και φασιστική πολιτική. Δίνουν τη μάχη τους ενάντια στην κυβέρνηση του Τραμπ στις ΗΠΑ, του Μπολσονάρο στη Βραζιλία και ενάντια σε άλλα αυταρχικά πολιτικά και κοινωνικά καθεστώτα. Απαιτούν να τερματιστούν η έμφυλη βία, που ενισχύεται διαρκώς στο πλαίσιο των προσωπικών και κοινωνικών σχέσεων των γυναικών. Aγωνίζονται ενάντια στην πατριαρχική ιδεολογία που είναι το νομιμοποιητικό θεμέλιο της εμφυλης ανισότητας και όλων των εφιαλτικών μορφών βίας που ασκούνται σε βάρος των γυναικών σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανδροκεντρικού συνδικαλιστικού κινήματος, οργανώνεται με την πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και φεμινιστικών συλλογικοτήτων, απεργία γυναικών στα πρότυπα των μαζικών απεργιών γυναικών που έχουν γίνει και σε άλλες χώρες (Ισπανία, Ιταλία και αλλού). Την ίδια ημέρα οι φεμινιστικές κινητοποιήσεις κορυφώνονται με την οργάνωση της καθιερωμένης απογευματινής συγκέντρωσης και πορείας των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικοτήτων.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες έχουν αναβαθμισμένη πολιτική αξία στην περίπτωση της Ελλάδας, που βρίσκεται εδώ και εννιά χρόνια κάτω από μία διαδικασία συνεχούς δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία έφερε ριζικές αλλαγές στις ζωές των πολιτών και των πολιτιδών. Τα μνημονιακά μέτρα εγκαινίασαν μία οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έπληξε τις δυνάμεις της εργασίας και κυρίως τις εργαζόμενες. Σήμερα έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, μία στις δύο είναι άνεργη. Η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας αφοράς κυρίως τις γυναίκες και ενίσχυσε τον συμπληρωματικό χαρακτήρας της γυναικείας εργασίας και την ευκαιριακή συμμετοχή της γυναίκας στην παραγωγή. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απολύσεις λόγω μητρότητας και η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.
Στηρίζουμε την απεργία και τις κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Απαιτούμε την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που διεκδικούν οι εργαζόμενες, για ισότητα αμοιβών, προσλήψεων, θεσμών αποτελεσματικής στήριξης των εργαζόμενων μητέρων. Απαιτούμε την ανάπτυξη οργανωμένης πολιτικής για την εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας και τη λειτουργία επαρκών δομών στήριξης για τις γυναίκες που την έχουν υποστεί. Απαιτούμε η Δικαιοσύνη να αποτινάξει κάθε κατάλοιπο πατριαρχικής ιδεολογίας στις δίκες εργαζομένων γυναικών ή στις δίκες υποθέσεων έμφυλης βία. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τις προσφύγισσες- μετανάστριες. Απαιτούμε να τιμωρείται παραδειγματικά η πατριαρχική βία κατά των γυναικών, των κοριτσιών, αγοριών και των ΛΟΑΤΚΙ υποκειμενικοτήτων καθώς και η εμπορία ανθρώπων.
Συμμετέχουμε – Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη, σε ολόκληρη τη χώρα:
Αθήνα:
14:00 Πλατεία Κλαυθμώνος: Απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων της ΑΔΕΔΥ
18:00 Πλατεία Κλαυθμώνος: Συγκέντρωση φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικοτήτων.
Θεσσαλονίκη:
18.30 Αγ. Βενιζέλου.
Γιάννενα:
18:00 στην Περιφέρεια
Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά.