Μέσα στη πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει τον τρόπο και το θράσος να περάσει τις πιο ακραίες πτυχές της ατζέντας της. Εκμεταλλευόμενη την δυσκολία αντιδράσεων λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων, η κυβέρνηση δε διστάζει να φέρει προς ψήφιση, μετά από fast track διαδικασία διαβούλευση μόλις δύο εβδομάδων, ένα σχέδιο νόμου που καταργεί την ουσία της περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα.
Παρά τα 1579 (!!!) σχόλια επί της διαβούλευσης, που στην πλειονότητά τους εξέφρασαν έντονες ενστάσεις για επιμέρους άρθρα ακόμα και για τη συνταγματικότητά του νομοσχεδίου ως σύνολο, ο -μόνο κατ’ όνομα- υπουργός Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκης εμμένει να καταθέσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο. Προκειται για πρόταση νόμου που ανοίγει δρόμο στην ανεξελεγκτη λεηλασία της φύσης για τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό μεταξύ άλλων:
- Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, μετατρέποντας την όλη διαδικασία της αδειοδότησης σε αδιαφανή και διάτρητη.
- Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 προωθώντας βαριές εμπορευματικές δραστηριότητες, ακόμα και εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε περιοχές προστασίας της φύσης, όπως δάση, χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιοχές πλησίον πολιτιστικών μνημείων.
- Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος για την εξασφάλιση εύκολων υπερκερδών των επενδυτών.
- Νομιμοποιεί πλειάδα αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση ακόμα και εντός ρεμάτων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων εντός των ρεμάτων αυξάνεται ο πλημμυρικός κίνδυνος και η πιθανότητα να ξαναθρηνήσουμε πολλά θύματα όπως στη Μάνδρα ή να δεχθούμε ως “απαραίτητα” έργα διευθέτησης-τσιμεντοποίησης των ποταμών.
- Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων σε αυτά.
Τα παραπάνω έρχονται ουσιαστικά να νομιμοποιήσουν μια σειρά από πρακτικές που παράτυπα είχαν ήδη επικρατήσει εδώ και αρκετά χρόνια, όπου στο βωμό του κέρδους μεγάλων και μικρών “επενδυτών”, εγκρίνονται Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων copy-paste, χωρίς ουσιαστική επιστημονική έρευνα και επί τόπου συλλογή στοιχείων, πρακτικές που έχουν επιτρέψει να πραγματοποιηθούν καταστροφικές επενδύσεις, όπως τα μεταλλεία χρυσού στο δάσος των Σκουριών στη Χαλκιδική, η αποψίλωση της κορυφής των Αγράφων με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, το τσιμέντωμα ολόκληρων παραλιών με ξενοδοχειακές μονάδες, το μπάζωμα ρεμάτων και άλλα.
Έτσι, και παρότι είναι προφανές ότι οι παραπάνω συνέπειες του νομοσχεδίου παραβιάζουν μια σειρά από διεθνείς και ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες και οδηγίες, οι κυβερνώντες δείχνουν έτοιμοι να παγιώσουν την περιβαλλοντική καταστροφή ως τη νέα “κανονικότητα” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Για το μοντέλο ανάπτυξης που εκπροσωπεί η ΝΔ, αυτό των “επενδύσεων-αρπαχτών” με εύκολο κέρδος, το περιβάλλον είναι εμπόδιο που πρέπει να γκρεμιστεί.
Υπό το καθεστώς της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει αλλάξει άρδην τη ζωή και τη καθημερινότητα όλων μας και έχει προσθέσει μεγάλη αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον μας, το καταστροφικό για το περιβάλλον σχέδιο νόμου πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και να μην εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση. Την ώρα που το κοινωνικό κινημα, κρατώντας υπεύθυνη στάση προάσπισης της δημόσιας υγείας, τηρεί τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση της ΝΔ να χρησιμοποιεί την καραντίνα για να διευρυνει τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.
Το επόμενο διάστημα συντονιζόμαστε με τους περιβαλλοντικούς φορείς ώστε να κάνουμε ότι χρειαστεί για την απόσυρση του νόμου, διεκδικώντας μια περιβαλλοντική νομοθεσία που θα προστατεύει το κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και όχι τα κέρδη των “επενδυτών” εις βάρος των ζωών μας.
————————————————–
Υπογράφουμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου εδώ: Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο
Στηρίζουμε τις δράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων εδώ: Άμεση απόσυρση του Αντιπεριβαλλοντικού Νομοσχεδίου